Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerji sistemleri en verimli kaynaklarından birini oluşturuyor. Elektrik enerjisinden tasarruf, elektrik ulaşmayan bölgelerde elektrik ihtiyacını karşılamak ya da elektrik enerjisine alternatif bir enerji kaynağı kullanmak isteyenler tarafından sık sık tercih edilmektedir.
Güneş enerji sistemleri birkaç ana parçadan oluşur. Her bir parça sistemin düzgün çalışması açısından büyük önem taşır. Solar konnektör de bu parçalardan biridir. Bu yazımızda sizler için solar konnektör olan MC4 konnektör hakkında bazı soruları cevaplayacağız.
MC4 Konnektör Nedir?
MC4 konnektör yani Türkçe tabiriyle bağlayıcı parça, solar kabloların birbirine düzgün bir şekilde bağlanmasını sağlayan ve sistemin düzgün çalışmasında önemli rol oynayan bir parçadır. Sistem için gerekli olan akım bu mekanizma ile kablodan kabloya aktarılır. Erkek ve dişi olmak üzere iki parçadan oluşur.
MC4 konnektör sistemin çok daha verimli çalışmasına önemli katkılar sağladığı gibi sistemin daha uzun yıllar hizmet vermesine olanak sağlar. MC4 konnektör sistemin başından sonuna kadar sistemi korumaktadır. Sistemlere çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır, bu yatırımların gereksiz masraf çıkarması hiçbir yatırımcı tarafından hoş karşılanmaz. Sisteminizi bu denli koruyan bir parçanın kullanılmaması bir hata olacaktır.
MC4 konnektörler güneş panellerin kurulumunda zaman kazanma, seri veya paralel bağlama, kurulum maliyetini düşürmesi gibi özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir. Su geçirmez, UV yalıtımlı, aşınmaya, ozona, çürüme ve paslanma ile atmosferin olumsuz etkilerine ve hidrolize, doğal yağlara, kimyasallara ve kemirgenlere karşı son derece dayanıklıdır. Yüksek ısılarda dahi yüksek performansla çalışabilirler.
MC4 Konnektör Nasıl Bağlanır?
MC4 konnektör, kablo çapına uygun kalıplı MC4 pense ile kablo ucuna monte edilir. MC4 bağlantıları yapılırken, güneş ışığı altında elektrik şoku riski mevcuttur. Bu yüzden gerekli önlemlerin alınması gerekir. MC4 konnektör ve MC4 bağlantı elemanlarının direkt suyla teması olmayacak şekilde panellerin altına sabitlenmesi tavsiye edilir. Konnektörlerin tekrar tekrar kullanılması tavsiye edilmez. Bağlantılar yapılırken mekanik olarak oturduğundan emin olunmalıdır. Pens ampermetre ile bağlantıların doğruluğu test edilmeli ve ardından sonraki bağlantıya geçilmesi tavsiye edilir.
MC4 Konnektör Bağlantı Seti Modelleri ve Özellikleri
2 çeşit MC4 konnektör bağlantı seti modeli vardır. Bunlar:
MC4 konnektör seri bağlantı seti modeli; bu modelde bağlantı kutusuna uzanan iki kablo vardır. Bir tel DC pozitif (+) diğer tel DC negatif (-)’dir. Genel olarak, erkek konnektör MC4 pozitif kurşun ile ilişkili olan, dişi konnektör negatif ucu ile ilişkilidir. Bu her zaman olmayabilir, bu yüzden her zaman bağlantı kutusu üzerindeki işaretlere bakmak ve voltmetre ile polarite test etmek iyi bir fikirdir. Erkek konnektör dişi konnektöre doğrudan yapışır.
Bu bağlantı şeklinde devrenin gerilimi artar. Modülleriniz maksimum güç (Vmp) 18 volt için, daha sonra seri olarak bağlanmış iki tanesi 36 Vmp ölçecektir. Bir seri devre bağlanacağı zaman maksimum güçte mevcut akım sabit olacaktır.
MC4 konnektör paralel bağlantı seti modeli; paralel kablo birbirine bağlanacaksa uç birleştirici gerekir. Bu yöntem maksimum güçte akımı (Ith) arttıracaktır. Örneğin, modülleriniz 8 amper Ith için 18 Vmp vardır diyelim. Eğer paralel olarak ikisin bağlarsanız toplam amper Ith ve voltaj 18 volt Vmp kalacaktır fakat amper değeriniz 16 olacaktır. Paralel bağlantı bazı ek ekipmanlar gerektirir fakat sadece modülleri kullanarak akım arttırmayı istiyorsanız MC4 en kolay yöntemdir.
Çoklu şube konnektörleri kullanın, güvenli bir şekilde sistemi bağlayın. İki farklı çoklu şube konnektörü vardır. Bir tür giriş tarafında iki erkek MC4 konnektörleri kabul eder ve çıkış için bir erkek MC4 konnektörü vardır. Diğer tip iki dişi MC4 konnektörleri kabul eder ve çıkış için bir dişi MC4 konnektörü vardır.
Bu yazımızda sizler için MC4 konnektörü hakkında ne olduğunu, nasıl bağlandığını ve bağlantı modelleri hakkında bilgi verdik.