Solar Sulama nedir? Güneş Enerjili Sulama Sistemi

Solar sulama nedir? Güneş enerjili sulama sistemleri, günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Mevsimsel olarak, sulamaya ihtiyaç olan zamanlarda güneş ışığı da bol olduğu için teknik olarak akıllıca düşünülmüş bir sistemdir. Solar sulama sistemi, maliyet geri dönüşü olarak jeneratör, traktör veya şebeke elektriği kullanımına göre oldukça avantajlıdır.

Solar Sulama Avantajları

Kullanımı basittir. Sistem ömrü oldukça uzundur (30 yıl panel ömrü), sadece ilk yatırım maliyeti vardır, bakım maliyeti düşüktür, işletme maliyeti yoktur, yüksek verimliliktedir, sistemin montajı sorunsuzdur, şebekeye ve değişen elektrik veya yakıt fiyatlarına bağımlılık yoktur. Yatırım geri dönüş süresi oldukça kısadır.

Solar Sulama Sistemi Kurulumu

solar sulama pantec proje 2Günlük su ihtiyacınıza uygun olacak şekilde, tarlanızda mevcut olan dalgıç pompanın gücüne uygun sistem tasarlanır, panel sayısı ve pompa sürücüsü (pano cihazları) belirlenmiş olur.

Güneş paneli kurulmak istenen alanda keşif yapılır. Paneller kurulurken, açılı bir şekilde güney yönüne bakmaları ve gölge almaması temel esastır. Daha sonra saplama veya beton üstüne çelik ayaklar çakılarak panellerin takılacağı alt yapı oluşturulur. Panellerin ömrü 30 yıl olduğu için ayakların sağlamlığı ve dayanıklılığına dikkat edilmelidir.

İsteğinize göre taşınabilir sistemler veya tek eksenli güneş takipli sistemler tasarlanabilir.

Paneller yerleştirildikten sonra elektrik bağlantıları yapılır, panellere yakın bir yere koyulacak pano yardımıyla pompanıza uygun şekilde monofaze veya trifaze alternatif akım elektrik enerjisi elde edilir.

Pompa bu panoya bağlanır, solar sulama sisteminiz kullanıma hazırdır.

Solar Sulama Sistemi Yatırım Geri Dönüş Süresi Nedir?

solar sulama pantec projeGüneş enerjili sulama sistemleri, ilk yatırım yapıldıktan sonra, yani kurulumu tamamlanıp çalışmaya başladıktan sonra masrafsızdır. Güneş panelleri 30 yıl, pano içi elektronik de 10 yıla kadar kullanım süresine sahiptir. Pano içi elektronik, maliyetin yaklaşık onda birini oluşturmaktadır. Solar sistem, benzin veya mazotla çalışan jeneratörlü sistemlere göre, kendi maliyetini 3 yıl kadar kısa bir sürede çıkarmaktadır. Şebeke ile karşılaştırıldığında da ilk 10 yıl içinde kendi maliyetini amorti etmektedir.

Solar Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri, sabahın ilk saatlerinde hava aydınlanmaya başladığında enerji üretmeye başlar, ancak güneş doğduğunda tam verimli şekilde çalışır. Sabahın erken saatlerinden güneş batana kadar sistem pompanızı çalıştıracak gücü sağlar. Öğlen saatlerinde bu güç en yüksek seviyededir.

Tasarladığımız sistemler bulutlu günlerde de çalışır. Bulutlu günlerde normal kapasitenin yaklaşık %60’ı kadar su çekmeniz mümkündür. Yani günde 100 ton su çıkarılan bir sistem, bulutlu havada 60-70 ton arası kapasitede çalışabilir. Direkt olarak güneş ışığına ihtiyaç yoktur. Yağmurlu günlerde çalıştırılmasına ihtiyaç duyulmadığından çevre ile oldukça uyumlu çalışan bir sistemdir. Bu durumları günlük sulama ihtiyacınıza yansıtmamak için havuz tipi bir depolama yapılması önerilir. Depolama, aynı zamanda gece sulama yapmanıza da imkan sağlar. Bu verdiğimiz yüzdeler konumunuza ve mevsime göre farklılık gösterebilir. Genel deneyimlerimize dayanarak ortalama bir değer vermeye çalıştık.

Geceleri sulama yapılmak istenen durumlarda elektriği akü ile depolamak yerine, gündüz çıkarılan suyun depolaması daha az maliyetli olmaktadır. Sulama alanında akülü sistem tavsiye edilmez, ancak az sayıda akü kullanılmasını gerektirecek özel durumlar olabilir.

Güneş panellerinin temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.

Tarım Bakanlığı Hibe ve Desteklerinden Nasıl Faydalanabilirim?

Tarım Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı kalkınma programları dahilinde, geçtiğimiz yıllarda her yıl en az bir konuda destek programı oluşturulmuştur. Önümüzdeki yıllarda da yeni destek programları oluşturulacaktır. Destek programlarına başvuru yapmak için eksiksiz bir şekilde dosya hazırlanması ve bulunulan ilin resmi kurumlarına başvurunun iletilmesi gerekmektedir. Her yıl yeni programların kapsamları ve başvuru tarihleri tarafımızdan takip edilmektedir. Destek programları duyuruları için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Güncel bilgiler, dosya hazırlığı ve takibi gibi konularda da destek vermekteyiz. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Solar Sulama Sisteminde Üretilen Elektrik Aynı Zamanda Satılabilir mi?

Evet üretilen elektrik, sulama sistemi kullanılmadığı zaman satılabilir ancak bunun için TEDAŞ onaylı çağrı mektubu alınması ve proje oluşturulması gereklidir. Bu şekilde GES (Güneş Enerji Santrali) yatırımları eskiden daha büyük ölçeklerde yapılmaktaydı, ancak yeni çıkan yönetmelik ile 10kW (40 panel) sistemler ile yakın bir zamanda kurumlara elektrik satışına başlanabilecektir. Eksiksiz bir dosya ile bulunduğunuz il resmi kurumlarına başvuru yapmak gerekmektedir.

Güncel bilgiler, gerekli proje başvuruları ve takibi konularında destek vermekteyiz. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Üretilen Elektrik Aynı Zamanda Evde Kullanılabilir mi?

Evet, eğer sulama kuyunuz ve eviniz yeterince yakın ise, sistemde üretilen enerjinin bir kısmı eviniz için tasarlayacağımız akülü (off-grid / şebeke bağımsız) sisteme aktarılabilir, özellikle sulama yapılmadığı zamanlarda normal bir ev kullanımına yetecek enerji bu sistemlerden rahatlıkla karşılanabilir.

Daha küçük ölçekte bir sistemle buzdolabı, televizyon gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir konteyner tasarlanabilir, buraya kuracağımız bir DC pompa ile de günlük 1,5 ton su çekilerek küçük bir bahçede tüm ihtiyaçlarınız karşılanabilir. DC Solar sulama paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

DC Sulama Sistemi Nedir?

DC (Doğru Akım) solar sulama sistemi, DC Solar Pompalar kullanılarak, ürettiğiniz enerjinin 220V alternatif akıma çevrilmeden direkt olarak kuyudaki pompanızda kullanılması anlamına gelir. Sistemde inverter veya sürücü olmadığı için hem ilk yatırım hem de bakım maliyeti azalmaktadır, aynı zamanda enerji kaybı da azaldığından sistem daha verimli çalışmaktadır.

Güneş enerjisi yatırımı yapmayı düşünüyorsanız ve henüz kuyu açtırmadıysanız DC solar pompa kullanarak sisteminizi tasarlayabilirsiniz. Ancak çok derin kuyularda ve yüksek kapasitelerde DC pompa tavsiye edilmemektedir. 

Solar Sulama Sistemi Fiyatları

4 Hp (3kW) ile 40 hp (30kW) arası güçlerde, halihazırda monofaze veya trifaze pompanızın bulunduğu sulama sisteminize uygun olacak panel, konstrüksiyon, sürücü, panolama (sigortalar ve yıldırım koruma dahil) paketler oluşturduk. Paket ürünlerimizde solar sulama sistemi fiyatlarını inceleyerek yaklaşık maliyetleri görebilirsiniz. Kurulumu siz yapmak isterseniz paket olarak ürünümüzü satın alıp kurulum hariç kapınıza teslim solar sulama sistemi sahibi olabilirsiniz. Size en uygun solar sulama sistemi tasarımı ve uygulaması için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
×