LED Aydınlatma Seçimi

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Sistemlerinde LED Aydınlatma Seçimi

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi maliyetleri her yıl azalıyor olsa da, yapacağımız her yatırımda olduğu gibi başlangıç maliyetlerini minimum düzeyde tutarak ihtiyacımız kadar bir sisteme sahip olmak isteriz. Özellikle konut tipi güneş enerjisi sistemi tasarlarken, cihazların A++ ve üstü enerji tüketim sınıfında olması uzun vadede yatırımın geri dönüşü açısından çok önemlidir.

Aydınlatma, bir evin tükettiği enerjinin yaklaşık %10 unu oluşturmaktadır. Günümüzde elektrik tüketimi / parlaklık (ışık şiddeti) anlamında en verimli seçenek LED aydınlatma ürünleridir. Bahçe benzeri alan aydınlatması gerektiğinde LED Projektör kullanımı, klasik projektör ile aydınlatmaya göre şaşırtıcı şekilde verimlidir. Solar sistemlere uygun 12/24V LED Aydınlatma ürünlerimizi görmek için tıklayın.

LED Aydınlatma Avantajları

Günümüzde, LED aydınlatmanın en önemli iki avantajı kullanım ömrü ve enerji tüketiminin düşük olmasıdır. LED ürünler, 20000 ila 50000 saat arası kullanım ömrüne sahip iken, klasik tasarruflu ampuller (CFL – Compact Fluorescent) 5000 ila 10000 saat arası ömre sahiptir. Buna ek olarak, LED ampul ile aynı ışık gücüne sahip CFL ve Akkor lambalar karşılaştırıldığında, LED tüketimi tasarruflu ampullere göre %40, akkor ampullere göre %85 daha tasarrufludur. Tabloda eşit lümen değerleri için LED, CFL ve Akkor tüketim değerlerini inceleyebilirsiniz:

Lümen

LEDCFLAkkor

400

6W8W

40W

700

8W14W

60W

1000

12W20W

75W

1500

15W25W

100W

270025W45W

150W

LED projektör kullanımı sözkonusu olduğunda, yani alan aydınlatması durumunda, civalı ampul veya halojen projektörlerle karşılaştırma yapıldığında, LED projektörler %95 e kadar varan verimlilik farklarına sahiptir.

Lümen nedir?

Lümen, bir aydınlatma kaynağından çevreye yayılan ışık akısı miktarı olarak tanımlanabilir. Kısacası, lümen miktarı arttıkça ışık şiddeti artmaktadır. Lümen miktarı azaldıkça daha düşük şiddetli ışık verildiği anlamına gelir.

DC LED nedir, AC LED nedir? Hangisini seçmeliyiz?

solar panel led aydinlatmaDC LED, doğru akımla çalışan, genelde 12/24 V uyumlu LED ampullerdir. AC LED ise, 220V alternatif akımla çalışan, kendi içinde dönüştürücüsü bulunan LED ampullerdir. Görüntü olarak birbirlerine benzeyen, E14 veya E27 duy ile monte edilen bu ürünler çeşitli güç ve renklerde kolaylıkla bulunabilmektedir. Eğer halihazırda aydınlatma tesisatı mevcut değilse, DC tesisat kurarak LED aydınlatmayı doğru akımla yapmak, enerji verimliliği açısından daha mantıklı olacaktır.

Güneş panelleri ile üretilen DC (Doğru akım) enerjiyi önce inverter ile alternatif akıma (220V AC) çevirip daha sonra LED modülünde yeniden DC dönüşümü yaptırmak enerji kayıplarına neden olacaktır. Ancak bir çok durumda, mevcutta 220V tesisat mevcut ve kullanılıyor ise, 220V AC ile çalışan LED ürünler seçmek daha makul olabilir. Her durumda, enerji tasarruflu CFL ampullere göre daha az enerji tüketiminiz olacaktır.

LED Sokak Aydınlatma Sistemleri

LED ışıklar, güneş paneli, akü ve regülatörden oluşan hazır sistemler yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bu sistemlerin çalışma prensibi, güneş paneli ile üretilen enerjinin gündüz aküde depolanması, elektrik üretimi durduğunda sistemin otomatik olarak akşam olduğunu anlaması ve LED ışıklara enerji gönderip gündüz depolanan enerjiyi gece aydınlatmada kullanması şeklindedir. Aynı sistemi piyasada bulabileceğiniz LCD ekranlı bir çok şarj kontrol cihazını programlayarak kendiniz de kurabilirsiniz.

LED Aydınlatma Fiyatları

LED ampul ve projektörler ilk yaygınlaşmaya başladığında, klasik tasarruflu ampullere göre iki katına varana kadar daha pahalı konumda olsa da, bütün teknolojik ürünlerde olduğu gibi LED ampul fiyatları da, LED projektör fiyatları da her geçen yıl birim maliyet açısından azalmaktadır. Günümüzde bu fark 1,5 kata kadar inmiştir. Başlangıç maliyeti ne kadar yüksek olursa olsun, LED aydınlatma seçimi uzun vadede yatırımınızın geri dönüşü anlamında çok daha karlı olacaktır.

4 thoughts on “LED Aydınlatma Seçimi”

  1. Solartronics 3000w 12 volt inverter 3 kw lik akilli inverterlere göre neden fiyat olarak yüksek …farkli bir özelligimi mevcut.tesekkurler

    1. Merhaba Suat Bey,
      3kVA akıllı inverterler 2400W gücündedir. Ürün özellikleri sayfasından detaylı inceleyebilirsiniz.
      İyi günler dileriz,

  2. İyi günler . 1-6 wolt arası güneş enerji li lamba arıyorum sizde varmı? Sizde yoksa nereden bulabilirim.

    1. Metin Bey merhaba, malesef 12V altında ürünümüz yoktur. İnternette pazaryeri sitelerinden bulabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
×