Güneş Enerji Sistemi için Jel Akü Seçimi

Güneş Enerji Sistemi için Jel Akü Seçimi

Solar akü seçimi yaparken, sulu tip akü kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez. Jel akü veya AGM kuru tip (VRLA) aküler tercih edilmelidir. Ancak sadece VRLA akü kullanılması koşulu yeterli değildir. Akünün boşalma derinliği (depth of discharge), akünün kullanabileceğiniz kapasitesini belirler. Kaliteli bir solar akünün boşalma derinliği %80 ve üstünde olmalıdır. Piyasada deep cyclederin döngü şeklinde tabir edilen bilgi dikkatlice kontrol edilmelidir.
Solar akülerde çevrim sayısı ve ihtiyaç olan kapasite dikkate alınarak yapılan doğru sistem tasarımıyla 8 – 10 yıl kullanım ömrü sağlamak mümkündür. Sistem tasarımından bağımsız düşünülürse, jel akünün yüksek derinlikte yüksek çevrim sayısına sahip olması, en uzun ömürlü solar akü seçimi yaptığınız anlamına gelir.

Solar akü fiyatları, diğer ekipman fiyatlarının bir miktar üstündedir ve sistemin en maliyetli parçası solar aküdür. Bu noktada, kaliteli ürün seçiminin kullanım ömrü ile doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Bütçenizin yeterli olduğu en iyi jel aküyü seçmeniz, uzun vadede faydanıza olacaktır. En ucuz jel akü edinme amacıyla markasız veya ikinci el akü kullanımı tercih edilmemelidir. Bu durum verimsizlikle sonuçlanır hatta sisteminize zarar verebilir. Jel akü fiyatları, sulu tip akülere oranla daha yüksek olsa da, uzun ömürlü ve yüksek kapasiteli olması göz önünde bulundurulduğunda derin döngülü tip, en iyi solar akü seçimi olacaktır.

Solar Sulama sistemlerinde, gece sulama yapılmak isteniyorsa akü yerine su deposu kullanılması tavsiye edilir. Gündüz çıkarılan su yüksek konumdaki depoya basılarak potansiyel enerji formunda depolanır ve istenilen zaman kullanılabilir. Böylece sulama sistemi maliyeti ciddi oranda düşürülebilir.

Solar Akü Fiyatları

Solar jel akü fiyatları, marka ve kaliteye bağlı olarak 2 – 2,2 USD / Ah şeklinde değişmektedir. Bu fiyat aralığı 2018 yılı için çeşitli markaların derin döngü jel akü fiyatlarıdır. Jel akülere talebin artması, üretim teknolojilerinin gelişmesi ve erişilebilirliğin artması güneş enerjisi akü fiyatlarını her yıl aşağı doğru çekmektedir. Solar jel akü fiyat karşılaştırması yaparken amper saat başına düşen birim maliyet dikkate alınmalıdır. Aynı marka ürünlerde yüksek kapasiteli ürün seçimi maliyeti küçük bir oranda düşürmektedir. Örneğin aynı marka ve modelde 200 Amper jel akü fiyatlarının, 100 amper jel akü fiyatlarından daha düşük olması olağandır. Bunun temel nedeni, orta ölçekli kapasite aralığında, kapasite yükseldikçe üretim maliyetinin azalmasıdır. Ancak bu durum, solar aküye olan talep doğrultusunda değişiklik gösterebilir.

Solar akülerin fiyatını ve aynı zamanda kalitesini belirleyen diğer önemli özellikleri çevrim sayısı (cycle) ve boşalma derinlikleridir (depth of discharge). Üreticinin belirlediği çevrim sayısı, solar akünün kullanım ömrünü belirler. Solar akü deşarj derinliği ise, kullanılabilir kapasiteyi belirler. Bu iki değerin de yüksek olmasını isteriz. Menşei belirli olmayan ucuz ürün seçimlerinde bu bilgiler ya mevcut değildir, ya da üretici tarafından yanıltıcı şekilde sunulmuş olabilir. Örneğin düşük boşalma derinliğinde akünün çevrim sayısı daha yüksek görünebilir, bu da son kullanıcıyı solar akünün uzun ömürlü olduğu yönünde yanıltabilir. Bu noktada, jel akü üreticisinin kalite sertifikaları, güvenilirliği, ürün garantisi ve kullanım yaygınlığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Ritar Jel Akü

Firmamız ürün grubunda bulunan Ritar DG serisi Jel aküler, derin deşarj derinliklerinde yüksek çevrime sahiptir. Sistem tasarımına ve kullanıma bağlı olmak üzere, ortalama kullanım koşullarında yıllık 150 çevrim yapacağı durumda 8 yıl kullanım ömrü vardır. Sadece yazın kullanılan sistemlerde bu ömür 10 -12 yıla kadar uzamaktadır. Ritar, 2002 yılında kurulmuş, ISO90001:2000, ISO14001, OHSAS 18001, UL, CE sertifikalarına sahip, Nasdaq borsasında hisseleri bulunan köklü ve güçlü kuruluş olarak kesinlikle güvenebileceğiniz bir markadır. Ritar jel akü ürünlerimiz 2 yıl garantilidir. Ritar jel akü deşarj derinliği – çevrim sayısı grafiğini resimde görmektesiniz. Solar akü kategorisi ürünlerimizi ve güncel fiyatları aşağıda inceleyebilirsiniz.

Güneş Enerji Sistemlerinde Uzun Ömürlü Solar Akü Kullanımı İpuçları

Güneş enerji sistemimiz için en uygun olan ve bakım gerektirmeyen derin döngülü VRLA Jel akü aldığımızı ve kullanmaya başladığımızı varsayalım. Solar jel akü fiyatları sistemin diğer parçalarına göre daha yüksek olduğundan, akülerin ömürlerini uzun sürede ve yüksek kapasiteyle tamamlamaları maliyet geri dönüşü açısından çok önemlidir. Jel akülerin oda sıcaklığında ve daha serin ortamlarda tutulması performans ve ömürlerini arttıracaktır.  Anlık yüksek yük yani hızlı deşarj durumunda derin döngü akülerde diğer tip akülere göre performans kayıpları daha az olsa da ömürleri daha çabuk kısalmaktadır.

Güneş enerjisi sistemi tasarlanırken akü amper saat miktarı, çevrim sayısı ve inverter gücü koşulları dikkate alınarak seçilmelidir. Solar sistemde elektrikli ısıtıcı cihazlar gibi hızlı deşarj ürünler kullanılırsa akü ömrünüz azalır. Aküleri nemli ortamlardan, toz ve kirden uzak bir ortamda bulundurmak akünün dayanımı arttırır. Temiz ortam ihtiyacı tüm cihazlar için geçerlidir. Kaliteli ürün seçimi, doğru sistem tasarımı ve titiz kullanım ile solar akü ömrü 9-10 yıla kadar rahatlıkla uzatılabilir.

Jel Akülerin Kurulum ve Kullanımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Akü bağlantı şemaları, üretim tarihi, voltaj – akım değerleri gibi konularında detaylı bilgiler için tıklayın.

Solar aküleri seri veya paralel olarak bağlarken nelere dikkat etmeliyim?

Solar jel aküleri seri veya paralel olarak bağlarken, kısaca aynı marka ve model olmalarına dikkat edilmelidir. Bu şekilde bağlanacak jel akülerin aynı kapasite ve voltaj değerlerinde olması gerekir. Seri ve paralel bağlantılarda jel akülerin aynı voltajda yani aynı dolulukta olması gerekir. Aküler arasındaki voltaj farkı yüksekse bağlantıdan önce birbirine eşitlenmesi gerekir. Akü marka ve modelleri aynı da olsa, ek olarak üretim tarihlerinin de aynı olması tercih edilir.

Akü bağlantıları yaparken hangi kabloyu kullanmak gerekir?

Solar sistemde akü bağlantı kablo seçimi inverter gücü ve sistem boyutlarına bağlıdır, ortalama bir sistemde minimum 16 – 25 mm2 kesitli akü kabloları ile bağlantıları yapmak gerekir. Kablo uçlarının iyi yalıtılmış şekilde terminal ile kapatılması ve akü civatalarının yeteri kadar sıkılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Jel akülere su eklemek gerekir mi?

Solar jel aküler kuru ve bakım gerektirmeyen akülerdir. Kullanım ömrü boyunca kapaklarının hiç açılmaması tavsiye edilir.

Jel akünün fazladan şarj edilmesi aküye zarar verir mi?

Fazla şarj, akü plakalarında oksitlenmeye ve akünün ısınmasına neden olur. Oksitlenme sonucu akünün dibinde tortu oluşur, elektrolit değeri azalır ve akü kapasitesini geri dönüşü olmayacak şekilde olumsuz etkiler. Solar sistemlerde şarj kontrol cihazları (şarj regülatörü) kullanımı bu nedenle çok önemlidir.

Jel akümün fazladan şarj olduğunu nasıl anlarım?

Eğer sisteminizde şarj regülatörü varsa ve arızalı olabileceğini düşünüyorsanız, aküleriniz fazladan şarj akımı çekiyor olabilir. Akülerinizin sıcaklığını takip ederek fazla ısınma olup olmadığını kontrol ediniz. Şarj akımı altında voltaj ölçümü yaparak regülatör ile aynı değerde olup olmadığını kontrol ediniz.

Cycle Use – Çevrim Kullanımı nedir? 

Cycle use, akünün tüm enerji ihtiyacını karşılayacağı şekilde kullanımıdır. Güneş enerji sistemlerinde akünün kullanılma şeklidir. Gündüz bir yandan şarj olurken enerji kullanımı, gece enerjinin deşarj edilmesi şeklinde çevrimler şeklinde kullanılır.

Standby Use – Bekleme Kullanımı nedir? 

Akünün yedek kaynak olarak tasarlandığı UPS tipi sistemlerde kullanım şeklidir.

Derin Döngü Aküler Hangi Durumda Kullanılmalıdır? 

Her çevrimde (şarj-deşarj döngüsü veya doldurulup boşaltılması) akü kapasitesinin %50 si veya daha fazlasının kullanıldığı durumlarda derin döngü akü kullanılmalıdır. Güneş enerji sistemleri, bu duruma bire bir uymaktadır. Bunun dışında güvenlik açısından kritik yerlerde jel aküler tercih edilmelidir.

Jel Akülerde Hafıza İzi Olur mu?

Jel akülerde kapasitenin tamamını kullanıp şarj etmeye gerek yoktur. NiCd pillerde olduğu gibi plakalarda “hafıza izi” oluşmaz, bu nedenle ani olarak kapasite kaybı yaşanmaz. Elektrot ve elektrolit kalitesi yıllar boyunca sabit şekilde azalır.

Solar akü kategorisindeki ürünlerimizi görmek için tıklayın.

12 thoughts on “Güneş Enerji Sistemi için Jel Akü Seçimi”

  1. hikmet mumcu

    iyi günler.ortamda solar sistem hakkında çok bilgi kirliliği var.bu konuda profosyonel kurumdan bilgi almayı uygun gördüm.eğer sizde uygun görürseniz aşağıda belirttiğim husu hakkında sizden bilgi almak istiyorum
    karavanımda bir adet 140 lt Altus marka ( 220 volt,0,70 Watt 0.3 Ah) A+ mini buzdolabım ve toplamda 30 watt 6 adet led ampül,19” lcd monitör var.toplam tüketim sürekli kullanımda tam yükte 150 watt civarında
    öğrenmek istediğim 120 amper jel akü, 1200 watt modifiye sinüs inverter, 275 watt solar panel, 20 ah solar şarj cihazı kurulu mevcut sisteme cevap verir mi ?
    veya bu sistem verimli değilse daha sağlıklı ve verimli ve senkronize çalışabilen panel akü inverter,şarj cihazı paket sistem hakkında bilgi rica ederim.
    ilginize şimdiden teşekkür ederim
    saygılarımla…

    1. Hikmet Bey merhaba, Buzdolabınız 70W / saat tüketim yapıyor galiba. 24 saat çalışacak. Tüm ampulleri yaktığınızda, 180W / saat aydınlatmadan gelecek. 19″ LCD monitör saatte 50W kadar yakar genelde, hesabınızdaki 150W lambalarla beraber mi, tam anlamadım.
      Burada aydınlatmayı ve monitörü günde kaç saat çalıştıracağınıza göre günlük yük hesabı yapmanız gerekiyor. Örneğin aydınlatma ve monitörü 6 saat çalıştırırsanız, buzdolabı da 24 saat, toplam günlük 3 kW civarı enerji ihtiyacınız olur.

      120Ah aküyü %50 çevrimde kullanırsanız günlük 0,72 kW depolamanız olacak. Buzdolabı bunu 10 saatte bitirecektir. Akü ömrünün uzun olması için 2 adet akü tavsiye ederiz.
      275 w panel 24V olduğu için de 2 adet 120Ah aküye ihtiyacınız olacak. Tek akü ile denemek isterseniz 2 x 165W panel paralel düşünebilirsiniz. Günlük güneşlenme saatine göre panel yeterliliği hesaplanır, sistem yazın kullanılacaksa idare eder ama kışın da kullanılacaksa iki panel yetmeyecektir.
      20A solar şarj kontrol cihazı uygun olur.
      1200W inverter gücü uygun, girişi 24V olacak, modifiye sinüs olduğu için monitör karlama yapabilir, buzdolabı ilk çalışmada ses yapabilir, elinizde cihaz varsa kullanabilirsiniz, yoksa tam sinüs tavsiye ederiz.

      Detaylı bilgi için 0505 6368964 nolu telefondan bana ulaşabilirsiniz. İyi günler dilerim.

  2. Kasım onurcan

    Ritar 100 ah akü yü 12,68 volt şarj değerinde şarjdan çıkardım 10 saat sonra akü yü ölçtüğümde 12,38 volt okudum neden bu kadar düşer

    1. admin_munda

      Kasım Bey merhaba. Normal şartlarda düşmemesi gerekir, İlk ölçümü yüksüz halde yaptıysanız ikinci ölçümü de yüksüz halde ölçüm yapmanız gerekir. Veya tam tersi, bu şekilde bir durum olmuş olabilir mi? Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  3. merhaba,1 Adeta++buzdolabı +1 tv +1 uydu alıcısı+6 adet 20w led lamba ve (1.5 bg supompası günde 6 saat çalışacak 10 günde bir ) su pompası çalışırken diğer ekipmanlar çalışmaya bilir.
    6 adet 385w monokıristal panel ve 3 adet 200 amp jel akü 5kv inverter işimi görürmü bilgi vere bilirisiniz

  4. merhabalar kolay gelsin ben kahramanmaraşta 10 adet 275w güneş paneli 5kva inver 4 adet 100ah lexron jel akü, 4 adet 143ah yigit sulu akü ile bir sistem kurdum. Sulu akülerim 48v jel akülerimde 48v bu iki 48 voltu inverterin akü girişine girdim ve offgrid sistem oluşturdum kendime sizce bu sistem ne kadar sağlıklı birde sarj regülatörü almalımıyım cevaplarsanız sevinirim iyi günler

    1. Merhaba,

      Jel akülerle sulu aküleri aynı sistemde kullanmayınız. Sistemi sadece jel akülerle çalıştırmanız daha sağlıklıdır.
      Jel veya sulu akü farketmeden, 100Ah ve 150 Ah aküleri aynı sistemde kullandığınızda, 150Ah aküler de 100Ah kapasiteye kadar şarj olur ve kısa sürede plakaları sülfatlanır yani bozulur. Bir süre sonra sağlam jel akülerinizi de bozabilirsiniz. Sulu aküleri sistemden çıkarmanızı tavsiye ederim

  5. ALİ OSMAN ÖZTEMUR

    Sayın Admin Mundo,
    78 adet 320 W. 100x200cm lik panellerden oluşan bir sistemden 25 kW. Elektrik enerjisi elde etmek, of-grid çalıştırmak istiyorum. 230/380V olarak enerji alabilmem için gerekli jel Akü, şarj kontrol cihazı ve inverter seçimi konusunda yardımcı olabilirmisiniz.? Henüz panellerden başka cihaz satın almadım.
    Telefonla da bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.. Tel: 0532 ********
    Selam ve saygılarımla

  6. Eray ÖZTÜRK

    Merhaba,

    Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Akü özelliklerinde birde 10Hr veya 20Hr ibaresi bulunur. Bu konuya değinmemişsiniz.
    (Bilmeyen arkadaşlar için akünün 10 saatte(10Hr) veya 20 saatte(20Hr) sağlıklı bir şekilde deşarj olabilmesi demektir.)
    Ritar marka akü benimde ilgimi çeken akü markası fakat 10Hr özellikli aküleri mevcut değil sanırım ve bu konu aklıma takılıyor.10Hr özelliğe sahip Ritar Markasının aküleri mevcutmu ?
    Ritar marka akülerdeki 20Hr ibaresi 10Hr özellikli akülere göre bir dezavantajmıdır?

    1. admin_munda

      Eray Bey merhaba,

      Yorumunuz için teşekkür ederiz. Ritar aküler ve genel olarak solar jel aküler 20Hr (Hour-rate) olarak adlandırılmaktadır. Sizin söylediğiniz doğru olmakla birlikte, farklı bir ifadeyle 100Ah lık bir akünün 5A akım ile deşarj edilerek 20 saatlik sürede deşarj olması, yani 20 x 5 = 100Ah kapasitede olması anlamına gelir. Linkte, Ritar teknik bilgilerinde görebileceğiniz üzere 10Hr değeri 87,7Ah dır, yani 10A ile deşarj edilirse 8,7 saatte 10,5V seviyesine inecektir. Özetle, 10Hr – 100Ah olarak sonuç veren bir akü, 20Hr – 100Ah kapasiteli aküye göre daha avantajlıdır.
      C3, C5, C10, C20 değerleri ile ilgili aşağıda link verdiğim sayfamızda ek bilgiler verdik burayı da inceleyebilirsiniz.
      https://mundasolar.com/urun-kategori/aku/jel-aku/

  7. İyi günler Hayırlı işler , Bahcede elektrik yok 3+1 evin sadece aydınlatma amaçlı 40 wat güneş paneki 12volt 24 amper 150wat invertır ile aydınlatma amaçlı elektrik verebilirmiyiz ,panel ve Akü.Yeterli olurmu, invertır dan aldığımız elektriği evin tesisatı olan bir pirize takıp sigorta kablolarını bir birine bağlantı yapıp aydınlatmayı o şeklinde saglamak istiyorum , evin tesisatı nda elektrik kaybı olurmu 10v LED ampul kullanılacak , ömrü ne olur, normalde 4 adet 10v LED ampul 220w 4.5 saat full akü yanınor

    1. Merhaba

      Dediğiniz gibi 4 adet ampul en fazla 4,5 – 5 saat yanar. 40W panel bu aküyü her mevsim her gün doldurmaya yeterli olmaz. Yazın doldursa da uzun ömürlü olmaz. Eğer aküyü büyütme bütçeniz yoksa da ikinci bir 40W panel alıp yanına ekleyin. Bütçe varsa aküyü 100ah jel yapın.
      Ev tesisatına giriş yaparken sigorta kullanın. Düşük güçte bir sistem olduğu için dediğiniz gibi çalışır ama tavsiyemiz evin elektrik girişinden her tarafa dağılacak şekilde olmasıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
×